array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Επτά νέα έργα κέρδισαν ελληνικοί ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί οργανισμοί από την προκήρυξη  ERA Chairs  (WIDERA) του προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας Ευρώπη (Horizon Europe – HE). Η προκήρυξη ERA Chairs στοχεύει στην ενίσχυση και αναμόρφωση ερευνητικών μονάδων από χώρες Widening, με την εγκατάσταση διακεκριμένων μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας για πέντε έτη.

Επτά καταξιωμένοι επιστήμονες, κυρίως Έλληνες της διασποράς, έχουν ξεκινήσει ήδη τη θητεία τους σε ελληνικούς οργανισμούς.

Ο μοναδικός χαρακτήρας των έργων ERA Chairs, επιτρέπει την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του οργανισμού υποδοχής και του οργανισμού από όπου προέρχεται ο ERA Chair και συντελούν στη δημιουργία συνεργατικού, διεπιστημονικού και δημιουργικού περιβάλλοντος, μέσω ροής γνώσης και ταλέντων.  Επιτρέπουν παράλληλα, την επέκταση σε νέες ερευνητικές κατευθύνσεις, την ενίσχυση της βιωσιμότητας μεγάλων εθνικών επενδύσεων όπως οι ερευνητικές υποδομές και την εκπλήρωση της αναπτυξιακής ατζέντας των οργανισμών που φιλοξενούν τον ERA Chair.  Η παρουσία των ERA Chairs θα συνδράμει στη μείωση των ανισοτήτων σε τεχνολογίες αιχμής και θα προσφέρει σημαντικές προοπτικές μεταρρυθμίσεων του ελληνικού ερευνητικού και ακαδημαϊκού ιστού, παράγοντας ερευνητικά αποτελέσματα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ενίσχυση της καινοτομίας στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα ERA Chairs τα οποία πέτυχαν ελληνικοί οργανισμοί αγκαλιάζουν πληθώρα διεπιστημονικών αντικειμένων, όπως η ανάπτυξη κέντρου υπολογιστικής βιοποικιλότητας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η ανάπτυξη νέας ερευνητικής κατεύθυνσης για την υπολογιστική αστροφυσική και την επιστήμη των δεδομένων στο ίδιο Ινστιτούτο του ΙΤΕ. Επίσης, τα τμήματα Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών θα εστιάσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μοριακής και δομικής βιολογίας , ενώ το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ θα αναπτύξει νέας γενιάς βιοεντομοκτόνα αξιοποιώντας τη μικροβιακή βιοπικοιλότητα της Κρήτης και της Μεσογείου. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), αξιοποιώντας επένδυση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δημιουργεί δομή κρυογονικής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, μοναδική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ” (ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ), μέσω του προγράμματος ERA Chairs, στελεχώνει το νέο Ινστιτούτο Βιοκαινοτομίας με άμεση φιλοδοξία τη δημιουργία της Βιοτεχνόπολης, του πρώτου ολοκληρωμένου κόμβου βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Τέλος, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, θα δημιουργήσει πρότυπο κέντρο για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες αξιοποιώντας το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) με την αρωγή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, Εθνικού Σημείου Επαφής της θεματικής Widening Participation and Strengthening of the European Research Area (WIDERA) ετοίμασε σύντομο αφιέρωμα για κάθε έργο.