array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος με την ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των επαφών της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης

Το Βερολίνο της Γερμανίας επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος ως μέλος πολυπληθούς ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου και υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης που άπτεται αρκετών σημαντικών τομέων διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών και η συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και Καινοτομίας, βασικών μοχλών Ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Πράγματι, στη διάρκεια παρουσιάσεων των επιμέρους πολιτικών, ο τομέας της Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους της εταιρικής σχέσης.  Στις διμερείς διαβουλεύσεις, που διεξήχθησαν για τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας με τη συμμετοχή του Γερμανού Κοινοβουλευτικού Γραμματέα για θέματα Παιδείας και Έρευνας κ. Thomas  Rachel εκ μέρους της Γερμανικής Κυβέρνησης, αποφασίστηκε η επέκταση του Μνημονίου επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και επικεντρώνοντας τις δράσεις του σε περιορισμένους θεματικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σημαντική προστιθέμενη αξία. Από τις αρχές του 2015, θα ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό της νέας Προκήρυξης, η οποία θα λάβει υπόψη της και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δράσεων. Συμφωνήθηκε ότι οι νέοι θεματικοί τομείς που θα προκηρυχθούν θα έχουν αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη, θα υποστηρίζουν τόσο τη βασική όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα και θα έχουν ως προοπτική την πιθανή μελλοντική τους ολοκλήρωση σε πανευρωπαϊκές δράσεις. Επιπλέον, τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιό τους θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών, των ερευνητικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών.

Πέραν των ανωτέρω, η Γερμανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα είναι ένας από τους σημαντικότερους «partner/ συμμετέχουσα χώρα» στην πρωτοβουλία “PRIMA”/ δράση στο πλαίσιο του Άρθρου 185 της ΣΛΕΕ, που ανέδειξε ως προτεραιότητα η χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους.

Επίσης, ο  κ. Rachel επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική με την οποία η Γερμανία έχει «Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας» και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα επιλέξιμα κράτη για συμμετοχή σε προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας για τη διεθνοποίηση της Επιστήμης και της Έρευνας (δείτε σχετικό συνημμένο αρχείο).