array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, συμμετείχε σε Συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με θέμα: «Το Δημογραφικό Πρόβλημα και η Γήρανση του Πληθυσμού στην Ελλάδα», το οποίο διεξήχθη στο Ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental.

Στον χαιρετισμό του, ο  κ. Κυριαζής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού είναι παρεπόμενο του αναπτυγμένου κόσμου, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του φαινομένου στην οικονομία, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Τόνισε την κρισιμότητα του προβλήματος για την Ελλάδα, καθώς ο γηγενής πληθυσμός το 2000 ήταν 10 εκατομμύρια, ενώ το 2050 θα είναι μόνο 7,5 εκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις αυτές θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας στις επόμενες δεκαετίες και θα προδιαγράψουν τις συνθήκες επιβίωσης της χώρας μακροπρόθεσμα.

Επεσήμανε ότι η καινοτομία αποτελεί το κύριο εργαλείο των σύγχρονων κυβερνήσεων για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, μεταξύ των οποίων και η γήρανση, και ανέφερε ότι η ΓΓΕΚ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατεύθυνση αυτή επενδύοντας, τα τελευταία χρόνια, ακόμη περισσότερο σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια διάγνωσης, χαρτογράφησης, τεκμηρίωσης και εμπεριστατωμένου εντοπισμού ενός κοινωνικού προβλήματος με βλαπτικές οικονομικές συνέπειες, τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, που ολοκληρώνεται με επιστημονικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.

Τέλος, παρατήρησε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση που αφορά και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε συγκεκριμένο τομέα αιχμής και προωθεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη διαχείριση μιας επερχόμενης εθνικής κρίσης, παρέμβαση αντιπροσωπευτική του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η ΓΓΕΚ στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας που ορίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις και ανακατατάξεις.