array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Στις 22 Μαίου 2012 θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) η 2η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Κων/νου Κοκκινοπλίτη, με τον Γενικό Δ/ντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN κ. R.Heuer και του συμβούλου του κ. Ε.Τσεσμελή, προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη διευθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο της παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του CERN (εδρα στη Γενεύη), ενός πολύ σημαντικού οργανισμού που διεξάγει πρωτοποριακή έρευνα για τα θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής, για τη δομή της ύλης κλπ., στον οποίον η Ελληνική επιστημονική συμμετοχή είναι ιστορικά ισχυρή.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η καταβολή της υψηλής ετήσιας εισφοράς της χώρας στον εν λόγω Διακρατικό Οργανισμό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη και η επαναδιαπραγμάτευση του τρόπου και του ποσού καταβολής της ως μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναζητούνται από την πολιτική ηγεσία / ΓΓΕΤ  συνδυασμοί  μηχανισμών χρηματοδότησής της.

Στόχος είναι να συνδιαμορφωθεί από κοινού με το CERN ένα ρεαλιστικό και ευέλικτο πρόγραμμα πληρωμών και πιθανώς επενδύσεων για τα επόμενα έτη, που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς να διαταραχθεί η διεθνής θέση της χώρας αλλά και η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στα πειράματα του CERN.

Γεγονός είναι ότι οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την καταβολή από τη χώρας μας των εισφορών σε Διακρατικούς Οργανισμούς, όπως ο CERN, βάσει διεθνών συμβάσεων. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επί κεφαλής του CERN δείχνουν ιδιαίτερα εποικοδομητική διάθεση αναγνωρίζοντας το Ελληνικό πρόβλημα,  επισημαίνοντας ωστόσο, ότι και άλλες χώρες του Οργανισμού έχουν αυξημένες οικονομικές εκκρεμότητες.

Η ΓΓΕΤ για την καλύτερη προετοιμασία των συζητήσεων με το CERN βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια, ειδικούς επιστήμονες καθώς και εταιρείες που συνεργάζονται με το CERN.