array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Ολοκλήρωση επαναληπτικής διεθνούς αξιολόγησης του εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας

Ολοκληρώθηκε σήμερα 24 Νοεμβρίου 2017 η επαναληπτική διεθνής αξιολόγηση ομοτίμων (Integrated Regulatory Review Service, IRRS) που αφορά στον τομέα της ασφάλειας των ακτινοβολιών στη χώρα. Η αξιολόγηση αφορούσε στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο και τη λειτουργία της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ως ρυθμιστικής αρχής. Ειδικότερα, αξιολογήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των συστάσεων της αρχικής αξιολόγησης του έτους 2012.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας των αξιολογητών έχουν ικανοποιηθεί σχεδόν όλες οι συστάσεις και προτάσεις που είχαν γίνει το 2012. Η πρόοδος που διαπιστώθηκε αφορά κυρίως στα ακόλουθα σημεία:

  • αναθεωρήθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα ασφάλειας,
  • αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στην ΕΕΑΕ ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης με έμφαση στην καλλιέργεια νοοτροπίας ασφάλειας,
  • έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται μια κλιμακούμενη προσέγγιση στην άσκηση του ρυθμιστικού ελέγχου,
  • έχει βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων,
  • έχει αναπτυχθεί πρόγραμμα διασφάλισης για τις μεταφορές ραδιενεργών υλικών,
  • εφαρμόζεται μονοαπευθυντική διαδικασία αδειοδότησης στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθείται η αιτιολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων και η βελτιστοποίηση των δόσεων ακτινοβολίας, με οφέλη για την προστασία των ασθενών.

 

Η ομάδα των αξιολογητών κατέληξε, επίσης, στον εντοπισμό μιας νέας καλής πρακτικής και τη διατύπωση μιας νέας σύστασης. Η πρώτη αφορά σε ερευνητικές δράσεις που υλοποιεί η ΕΕΑΕ στο πεδίο της ακτινοπροστασίας ασθενών και η δεύτερη στην τροποποίηση συγκεκριμένου τμήματος νομοθετικών διατάξεων για επιβολή κυρώσεων.

 

Στη συνάντηση παρουσίασης των ευρημάτων της αξιολόγησης παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Μ. Κυπριανίδου, η οποία δήλωσε «Η αξιολόγηση της ΕΕΑΕ ως ρυθμιστικής αρχής ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές. Η χώρα υιοθετεί, επικαιροποιεί συνεχώς και υλοποιεί, ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο στον τομέα της ασφάλειας των ακτινοβολιών στη χώρα. Σήμερα γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα, στη διαρκή προσπάθεια των δημόσιων φορέων, της Πολιτείας, για ένα σύγχρονο, τεχνολογικά προηγμένο και επιστημονικά ενημερωμένο Κράτος, το οποίο εγγυάται την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών».

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Χ. Χουσιάδας, δήλωσε «Το αποτέλεσμα της επαναληπτικής διεθνούς αξιολόγησης επιβεβαιώνει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ραδιολογικής ασφάλειας στη χώρα μας. Καλωσορίζουμε τα ευρήματα των αξιολογητών ως βάση για λήψη αποφάσεων που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα έχει πολλαπλά οφέλη για το εθνικό και το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας».

 

Η τελική λεπτομερής έκθεση συμπερασμάτων θα παραδοθεί σε τρεις μήνες και θα δημοσιοποιηθεί από την ΕΕΑΕ.

 

Λίγα λόγια για τη διεθνή αξιολόγηση IRRS

Η αξιολόγηση IRRS είναι μια λεπτομερής εξέταση του εθνικού κανονιστικού πλαισίου και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής. Ως βάση σύγκρισης χρησιμοποιούνται τα πρότυπα ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και άλλες αναγνωρισμένες διεθνείς πρακτικές. Οι αξιολογήσεις IRRS διεξάγονται παγκοσμίως στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του διεθνούς συστήματος ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας. Μετά την ψήφιση των Οδηγιών 2009/71/Ευρατόμ και 2011/70/Ευρατόμ αποτελούν και συμβατική υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ. Η διαδικασία της ελληνικής αξιολόγησης ξεκίνησε το 2009 και το 2012 η Ελλάδα ήταν το πρώτο μη-πυρηνικό κράτος μέλος της ΕΕ που υποβλήθηκε σε αυτή την αξιολόγηση.